Nu de zomer in volle gang is, is er geen betere tijd om te genieten van een heerlijk glas wijn in de zon. Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom er zoveel verschillende wijnglazen zijn. Het juiste glas kan de smaak en het aroma van je wijn namelijk aanzienlijk verbeteren. Laten we ontdekken welk glas het beste past bij jouw favoriete wijn.

Witte Wijn

Voor witte wijnen is het essentieel om het juiste glas te kiezen om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. Neem bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, een wijn die bekend staat om zijn frisse en aromatische kwaliteiten. Een tulpvormig glas met een iets kleinere opening is ideaal voor deze wijn, omdat het de fruitige en bloemige aroma's direct naar je neus leidt. Riesling, met zijn levendige zuurgraad en delicate zoetheid, vraagt om een smal glas met een licht gebogen rand. Dit helpt de zuurgraad te balanceren en de aroma's te concentreren. Chardonnay, vooral de Oaked Chardonnay, heeft baat bij een glas dat de rijke, boterachtige smaken naar voren brengt. Hier komt bijvoorbeeld het Riedel Vinum Oaked Chardonnay (Montrachet) glas perfect van pas. Dit witte wijnglas heeft een brede kelk die de complexe aroma's volledig tot hun recht laat komen, waardoor elke slok een genot is.

Rode Wijn

Bij rode wijnen zijn de glazen vaak breder om de complexe aroma's volledig te laten ontwikkelen. Pinot Noir, bijvoorbeeld, heeft delicate, aardse aroma's die het beste tot hun recht komen in een groot, breed glas met een wijde kelk. Het Villeroy & Boch Maxima Bourgogneglas is hiervoor bij uitstek ideaal. Dit rode wijnglas zorgt dat de complexe aroma's zich volledig kunnen ontplooien. Shiraz, met zijn krachtige, volle smaken en hoog alcoholgehalte, profiteert van een rode wijnglas met een wijde kelk en een iets nauwere opening. Dit helpt de aroma's te concentreren en zorgt voor een perfecte balans van fruitigheid en kruidigheid.

Speciale Wijnen

Sommige wijnen vragen om speciale glazen om hun unieke karakteristieken optimaal tot uiting te laten komen. Bourgogne is zo'n wijn die om een groot, breed glas vraagt. Het Villeroy & Boch Maxima Bourgogneglas bijvoorbeeld, met zijn grote kelk, laat de complexe aroma's volledig tot hun recht komen en zorgt ervoor dat de wijn het gehemelte volledig raakt. Bordeaux-wijnen, met hun stevige tannines en complexe smaakstructuur, verdienen een hoog, breed glas met een iets nauwere opening. Dit type glas helpt de tannines te verzachten en de rijke aroma's te concentreren, waardoor elke slok een genot is.

Champagne

En dan is er nog champagne, de wijn van de feestelijke momenten. Traditioneel wordt champagne geserveerd in een flûte, een smal en hoog glas dat de bubbels langer vasthoudt en de delicate aroma's goed naar voren laat komen. Voor een extra luxe ervaring kan je ook kiezen voor een tulpvormig glas, wat een iets bredere kelk heeft en de aroma's nog beter tot hun recht laat komen.

Conclusie wijnglazen

Het kiezen van het juiste wijnglas kan een wereld van verschil maken in je wijnervaring. Bij Annaservies.nl hebben we een breed assortiment aan wijnglazen die perfect passen bij jouw favoriete wijnen. Of je nu geniet van een frisse Sauvignon Blanc, een complexe Pinot Noir, een rijke Oaked Chardonnay, of een feestelijke champagne, we hebben het juiste glas voor jou. Proost op vele heerlijke wijngenietmomenten! Bezoek ons op Annaservies.nl voor meer informatie en om ons uitgebreide assortiment wijnglazen te ontdekken. Of kom langs in onze showroom in Leerdam. De koffie staat klaar !