Het kopen van nieuw servies is een spannende en leuke ervaring. Met zoveel keuzes op de markt kan het echter ook overweldigend en tijdrovend zijn. Bij Anna Servies willen we je helpen om de juiste beslissing te nemen door de vijf meest gestelde vragen die wij horen alvast te beantwoorden. 

  1. Van welk materiaal is servies gemaakt?

Bij Anna Servies verkopen we serviezen van aardewerk, stoneware en verschillende soorten porselein. Al deze serviezen bestaan in de basis uit klei en water, maar verschillen vooral in afwerking.

  • Aardewerk bestaat grotendeels uit klei. Dit maakt het product wat zwaarder en zorgt voor een robuuste uitstraling. Het wordt afgebakken bij een lagere temperatuur, tussen 900 en 1150 °C, waardoor dit serviesgoed vaak prettig geprijsd en zeer gebruiksvriendelijk is. Daarnaast is het uniek omdat je er andere effecten van glazuur en uitstraling mee kunt maken. Het is bijvoorbeeld veel vaker heel kleurijk met verschillende aardse en of authenthieke vormen. 
  • Stoneware is een type keramiek dat bij hogere temperaturen (1200-1400 °C) wordt gebakken, waardoor het sterker, niet-poreus en duurzamer is dan aardewerk.
  • Porselein is dunner en verfijnder dan aardewerk en wordt afgebakken bij een nog hogere temperatuur, tot wel 1700 °C. Dit maakt porselein bijzonder sterk. Bij porselein bestaan er tevens premium-varianten, waaronder Fine Bone China.
    • Premium porselein is zwaarder en steviger dan gewoon porselein en heeft een meer gebroken witte of crèmekleurige tint.
    • Fine Bone China wordt geproduceerd met gebruik van beenderporselein. Beenderporselein wordt vervaardigd door een mengsel te maken dat veldspaat en kaolien bevat, waaraan tenminste 30% dierlijk botfosfaat wordt toegevoegd. Villeroy & Boch noemt het tegenwoordig Premium Bone Porcelain. Op de oudere serviesdelen zie je nog Bone China staan, 

Voorbeelden van aardewerk servies: de merken Gien en Royal Goedewaagen en bijvoorbeeld Wedgwood Edme.

Voorbeelden van premium porseleinen servies: veel series van Villeroy & Boch zoals Artesano Original, For Me, Manufacture Rock en New Wave. Maar ook bijvoorbeeld het Pacific-servies van Royal Doulton en de merken Iittala, Rörstrand en PIP Studio

Voorbeelden van Fine Bone China servies: Wedgwood (behalve het Edme servies), ASA Selection Ligne Noir, Villeroy & Boch Amazonia, Anmut, Avarua, Royal en nog meer. 

  1. Is het servies vaatwasmachinebestendig?

Of servies vaatwasmachinebestendig is, hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal, de afwerking en de kwaliteit van het servies. Veel moderne serviesmerken, zoals Villeroy & Boch, Wedgwood en ASA, ontwerpen hun producten met de vaatwasser in gedachten. Ze gebruiken daarvoor speciale glazuren en technieken om de vaatwasmachinebestendigheid te verhogen. Niet elk servies is echter even geschikt om herhaaldelijk aan de omstandigheden in een vaatwasser te worden blootgesteld.  Hoogwaardig porselein, zoals Fine Bone China, kan kwetsbaar zijn, vooral bij intensief gebruik in de vaatwasser. Sommige serviezen met gouden, platina of metallic decoraties zijn niet vaatwasmachinebestendig. De hoge temperaturen, agressieve schoonmaakmiddelen en intensieve vaatwasprogramma’s kunnen deze details aantasten. Hetzelfde geldt voor handgeschilderde decoraties die gevoelig zijn voor slijtage en verkleuring, vooral bij herhaaldelijk wassen in de vaatwasser. Onze ervaring leert dat hoogwaardige serviezen, gedecoreerd met goud of platina, incidenteel wel eens in de vaatwasser kunnen zonder vaatwastablet). Wil je ze mooi houden was ze dan gewoon met de hand.

Voorbeelden van collecties die wel in de vaatwasser kunnen: alle serviezen, maar wees voorzichtig met gedecoreerde Bone China serviezen.

Voorbeelden van collecties die niet in de vaatwasser kunnen: het merk PIP.

  1. Kan het servies in de magnetron of oven worden gebruikt?

De geschiktheid van servies voor gebruik in de oven of magnetron hangt af van de afwerking, het ontwerp en het materiaal. Volg vooral ook de adviezen van de fabrikant, die dit vaak goed onderzoekt en test. Op de achterkant van een serviesdeel staat altijd aangegeven of iets ovenvast is. Bij Iittala is bijvoorbeeld het servies Teema ovenvast, maar dat is een van de weinige.  

Servies met metalen decoraties zoals van goud of platina, zoals bijvoorbeeld onze Cornucopia-collectie van Wedgwood, mag niet in de magnetron, omdat dit vonken en kortsluiting kan veroorzaken. Het meeste serviesgoed van porselein en keramiek is hittebestendig en kan dus prima de magnetron in.

Hoewel aardewerk in de basis poreuzer en minder sterk is dan porselein of stoneware, kan veel aardewerk tegenwoordig ook in de magnetron. Dit bewijst bijvoorbeeld ons Edme-servies van Wedgwood.

  1. Is het servies kras- en vlekbestendig?

Niemand wil servies dat snel beschadigt of vlekken vertoont. Hoewel sommige soorten servies beter bestand zijn tegen krassen en vlekken, is geen enkel type volledig immuun voor slijtage en vlekvorming, vooral bij intensief gebruik!  Porselein staat bekend om zijn harde en dichte structuur, waardoor het relatief kras- en vlekbestendig is. Hoogwaardige porseleinsoorten hebben een glad glazuur dat krassen door bestek minimaliseert en vlekken van voedsel en dranken voorkomt. Glazuur is feitelijk niets meer dan een dun laagje glas. Stoneware is eveneens duurzaam en bestand tegen krassen en vlekken, maar iets minder dan porselein. Het glazuur op stoneware is vaak dikker en robuuster, wat helpt om krassen te voorkomen, maar het kan nog steeds vlekken krijgen van sterk gekleurde voedingsmiddelen of dranken. Aardewerk is poreuzer en zachter dan porselein en stoneware, waardoor het op de lange termijn gevoeliger is voor krassen. Hoewel het geglazuurd is om deze problemen te verminderen, kan het glazuur na lange tijd enigszins slijten. Servies afgewerkt met reactief glazuur - een type glazuur dat unieke kleureffecten creëert en vaak gebruikt wordt bij stoneware - kan gevoeliger zijn voor vlekken en krassen door de variaties in het oppervlak.

  1. Hoe onderhoud ik het servies het beste?

Om je servies in goede staat te houden en de levensduur te verlengen, kun je enkele eenvoudige onderhoudstips volgen. Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je servies vaatwasmachinebestendig is. Hoewel veel van ons porselein en stoneware zonder problemen in de vaatwasser kan, blijft de glans vaak langer behouden bij handwas. Voor handbeschilderd en verguld servies wordt handwas sowieso aanbevolen om slijtage te voorkomen. Gebruik daarbij een mild afwasmiddel zonder agressieve chemicaliën en vermijd schuursponsjes, die krassen kunnen veroorzaken, vooral op decoratieve elementen.

Let daarnaast op plotselinge temperatuurwisselingen. Zet servies niet direct vanuit de koelkast in de magnetron of oven; grote temperatuurverschillen kunnen barsten veroorzaken. Laat heet servies na gebruik rustig afkoelen voordat je het afspoelt of in de vaatwasser zet.

Droog je servies na het afwassen met een zachte doek om watervlekken en kalkaanslag te vermijden, zeker bij glazen en servies met een glanzende afwerking.

Wees voorzichtig met metalen bestek op gevoelige oppervlakken, want scherpe messen kunnen krassen veroorzaken, vooral op glanzende en handgeschilderde serviezen. En mocht je alsnog strepen van messen en vorken op je borden hebben, dan kun je deze verwijderen door voorzichtig met staalfix eroverheen te vegen, ze gaan er heel makkelijk af, deze strepen zitten er namelijk niet in, maar op. Sommige mensen gebruiken vaak een porseleinen kopje, het is het beste om elke dag na het drinken van thee je kopje schoon te maken, hiermee vermijd je de ophoping van thee. Na een langere tijd kun je het beste azijn gebruiken om het te reinigen. Azijn kan thee namelijk gemakkelijk oplossen en de kopjes zijn weer helder en schoon.

 

Laat het ons gerust weten als er vragen zijn of kom langs bij ons in de showroom voor een uitgebreider advies.